![]() |
#1 |
![]() Geçtiğimiz haftalarda ortak hazırladıkları "Senden İyi" adlı albümlerini satışa sunan 81 oluşumunun üyelerinden Sahtiyan ve Buura ile albüm üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Yakın zamanda video klip çalışmaları ile de tekrar dinleyicilerinin karşısında olacak ikiliye albümle ilgili merak edilenleri sorduk, satır aralarını analiz ettik. Gerek 81 üzerine, gerek Senden İyi albümü gerekse Sahtiyan ve Buura'nın camiamız hakkındaki kişisel görüşlerine yer verdiğimiz röportajımızı tüm Hiphoplife üyelerine sunuyor, keyifli okumalar diliyoruz ! Geçtiğimiz aylarda "Senden İyi" adlı yeni albümünüzü satışa çıkardınız. Albümden ve hazırlanma aşamasından bahseder misiniz ? Buura: Aslında çokta extra söze gerek yok bunun için. Sürekli beraber çalışıyoruz her konuda fikir alışverişi olsun başka şeyler olsun özel hayat olsun dostluğumuz sıkı. Ve 81 albümü yapacaktık zaten ama bu Sahtiyan & Buura ortaklığı ile oluşan bir albüm oldu. Albüm 81 bu gecenin sonunda ep si çıkısından sonra çalışmalarına başlayıp 1-2 ay içinde bitirmiş olduğumuz bir albüm. Bekleme nedenimiz Sahtiyan’ın solosunu yakın bir zamanda çıkarmış olması ve nete vermiş olduğumuz 81 ep’siydi. Şarkıları kısmen beraber kısmen ayrı ayrı yerlerde yazdık ama kayıt ve mix aşamasının tamamında beraberdik. Albüm satışları ne durumda, hedeflediğiniz sayıya ulaşabildiniz mi ? Sahtiyan: Açıkçası satışlar dünya çapında genel albüm satılmaması durumundan etkilendi ama sürpriz değil bunu bekliyorduk. 7 Katlı Mixtape zamanında ciddi albüm satmıştım hatta şimdi o sayıda bandrollü albüm satabiliyorlar ama “Neden”i çıkardığım zamandan beri görmüş olduğum ortamdaki kopmalar ve internetin yaygınlaşıp hızlanması ve diğer bir çok faktörden dolayı albüm satışları istenildiği boyutta olamıyor tabi bizim gibi çıtasını yüksek tutanlar için. Bunu bilerek ve isteyerek albümü bandrol çıkarmak yerine underground çıkaralım, hem dinleyicimiz ucuza albüme kavuşsun hem de daha samimi olsun istedik . Albümdeki beatler bayağı dikkat çekiyor. Altyapılar hakkında düşünceleriniz ve söylemek istedikleriniz var mı ? Sahtiyan: Kerem müzik konusunda Türkiye'de gelecek nesili temsil edebilecek kişiler arasında olduğunu kanıtladı bu albümde keza Rime Beats de öyle. Buura: Albümde çok iyi isimler var özellikle değinmek istediğim Kerem Akdağ var, oldukça iyi bir beatmaker gelecek vadeden çok ufak tefek eksikleri olan onları da cok kısa sürede tamamlayabilecek biri. Bence şu an da en iyilerden biri Türkiye’de çok iyi yerlere gelecek. Bunun haricinde “Hakketmem Lazım” şarkısında ki şaheseriyle Kimera Candela’yı es geçemem harika bir adam müzikalitesiyle, rimebeat olsun diğer beatmakerler olsun güzel beatler var oldukça albümde, benim beatlerime gelince konu bu işin üzerine düşmeyen biriyim (pardon biriydim : ) ) düşmek gerek çünkü bu şart. Şimdi biraz ilgileniyorum günde 2-3 beat yapıp gelişmeye çalışıyorum, albümde de beatlerim var biliyorum bir sene sonra dönüp baktığımda “Giderim Odadan”ın beati hariç hepsine “ne rezillik” diyeceğim. Bu bir 81 albümü mü yoksa "Senden İyi" çalışmasını 81 projelerinin dışında mı tutuyorsunuz ? Bu sadece bir albüm. 81 de biziz, Buura’da Sahtiyan’da biziz. Hepimiz bireyiz ve 81 bizim ruhumuzda var olan bir marka, amblem, bir sayı, bir toplu taşıma aracı, bir zevk aracı, kafa bulma aracı. Siyasi bir üslupla hazırladığınız "Hakketmem Lazım" ile albümü açıyor ve "Hakketmem lazım, hak etmek lazım" diyorsunuz. Hak etmek derken neyi kastediyorsunuz ? Hakketmem Lazım şarkısı albümde içimize sinerek yaptığımız bir şarkıydı. İlk kaydı yapıp bitirip Sahtiyan’a dinletmek için gönderirken çok düşündüm. Nakarattaki okuma stilimi yadırgar mı diye çünkü uzun zamandır bu tarz yapmıyordum. Nitekim yadırgadı. Ama sonrada içimize çok sindi. Şarkı da bahsettiğimiz olan hak etmek lazım bazı şeyleri çünkü hak etmeden bir şeylere ulaşmak beleşçilik oluyor. Bu ülkede hiçbir şey hak edilerek kazanılmıyor maalesef. Hakkedenler eziliyor hep savaşmak lazım uğruna bazı şeylerin öncelikle. Bu arada hakketmek 2 k harfiyle yazılır ![]() Albümde solo çalışmalarınız da bulunuyor. Neden ortak hazırladığınız albümdeki kimi şarkıları solo kaydettiniz ? 7katlı Mixtape’i hatırlarsanız orada da benim “Türk Yapımı” şarkım alakasız bir şekilde vardı albümde bizde hep diyoruz ayrı gayrı yok. Ortak albüm olmasının yanında solo parçalarında bulunmasını arzuladık bizim hep kafamızda var olan şey bu. Hiç hepsini ortak yapalım derdine düşmedik albümü yaparken. Bir nedeni yok biz böyle seviyoruz. "Senden İyi"de uzun zamandır kullandığın efekte de rastlıyoruz. Bu efekte albümde biraz daha az rastladık, efekti ne denli geliştirmeyi düşünüyorsun ? Sahtiyan: Evet, bu albümde sadece 2 şarkıda bu efekt var bunun tek nedeni de kullandığımız beatlerdir. Her beate ve vokale yakıştığını düşünmüyorum. Uygun olan söz ve müziklerde yine aynı efekti gelecekte de kullanacağım. Buura: bu soru beni ilgilendirmez belki ama Sahtiyan ilk kullandı çok iyi kullandı değişiklik oldu güzel oldu. O bok atanların hepsi şimdi bütün rapçilerde bunu duyuyor. İlk mixtape formatını yapan sahtiyandı, ilk efekti kullanan da sahtiyan oldu sonra türedi de türedi… Kullandığın efektin yanında vokaline veya şarkıya ek olarak kullanmayı düşündüğün yeni fikirler var mı ? Sahtiyan: Bekleyin ve gorun Vizyon'da soft bir şarkı ile "vizyonum çok sert" diyor Buura. Daha sert bir şarkı ile bu ültimatom verilse daha etkili olmaz mıydı ? Sex yaparken soft veya hard hatunun zevk alır ister soft yap ister hard yap, sorun yok sıkıntı da yok, sözlerde anlatılanlar sonuçtur. Gerisi teferruat. "İster İnan İster İnanma"da yeni yetmelere, yapılan yorumlara kızıp kullanılan efekte değinmişsiniz. Neden bu kadar öfkelisiniz bu konuda ? Geri kafalı olan herkese her şeye karşıyım. Yeniliklere açık olmayan bok atanlar dediğim gibi şimdi diğer rapçilerde bu durumla karşılaşıyorlar.. gıkları çıkıyor mu? Bu şarkı da bunu anlatmak istedim ve anlattım. Ben forumları takip eden bir adamım. Yakışanı öveceksin. Sahtiyanın 100 şarkısı varsa sadece 5’inde bu efekt vardır. Nedir bu uzatılan konu? Nedir bu çekememezlik? Nedir bu olmayan hiphop camiasının geriliği gericiliği anlamak güç! Sürekli diyorum değişiklik yenilik eğlence şart! nasıl bir insanda eğitim şartsa, müzikte de eğlence şarttır! İnsanlar bunu dinler. Şurada 50.000 kişilik kitleyiz sadece. Bize 50.000 değil 50 milyonluk kitle lazım. O da bu yoldan geçer. Aynı şarkıda çalışmaktan, köpek gibi terleyip de hakettiğini alamamaktan bahsediliyor. Gerek müzik hayatınızda gerekse sosyal hayatınızda böyle düşündüğünüz anlar oldu mu ? Sahtiyan: Şarkıyı yazdığım dönem Tekel işçilerinin eylemlerinin ilk günleriydi, o rap kısmını onları hissederek yazdım. Zorla işlerinden çıkartılan insanlar için. Kapitalizmin yaratmış olduğu sermaye sahibi güçler için çalışan (%90 ımız, buna resmi bir firma ile çalışan sözleşmeli müzisyenler de dahil) kişiler tabii ki hakkını alamıyor, sen başkasına para kazandırmakla mükellefsin bu sistemde. Zengini zengin etmek için çalışmak terinin karşılığında da ancak senin zaruri ihtiyaçlarını karşılayabileceğin bir sistem. Buura: Hakkettiğinin karşılığını alan varsa bana ulaşsın. Sizi hep yaptıkları işlerle kendilerini sevdiren iki isim olarak tanıdık. "Ne Desem" şarkısında ise konu itibariyle kendisini sevdirmek için bir şey yapmaya çalışılıyormuş gibi bir hava esiyor. Bahseder misiniz bu şarkıdan ? Sahtiyan: aman kardeşim! beni kimsenin sevmesine gerek yok o şarkıda da daha dikkatli dinlersen tam tersini anlatıyorum, bana göstereceğiniz sevgi umurumda değil, ne yerin ne sevin! sadece dinleyin ve hissedin nokta… "Yeter Der Misin" albümde temponun düştüğü nadir anlardan biri. Genelde hareketli, yüksek tempolu ve eğlenceli çalışmalarda adınızı görmeye alışmışken tempoyu düşürdüğünüzde ortaya çıkan çalışma hakkında ne düşünüyorsunuz ? Sahtiyan: Şarkıyı etüd edersek Dramatik az biraz romantik ve didaktik sözler var kalemimden çıkan şarkıyı bitirip nakarat için Esin’i aradım o da sağolsun kırmadı bizi. “7 Katlı”da da beraber hemen hemen benzer bir şarkı yapmıştık birazda onun etkisi var bu şarkıda. Buura: Esin harika biri. İsviçre’de yaşayan eniştem her gün her dakika bu şarkıyı söylüyor ![]() Albümde sanki daha commercial bir hava esiyor, underground'a hitap ettiğinizi düşünüyor musunuz ? Sahtiyan: Tabii ki yer altında albüm yapıp yer altına satıyorum daha başka nasıl undergrounda hitap etmemiz gerekir, illa karanlık melankolik beatlere bolca metafor olsunda 16’lık dolsun sözleri yazıp mı albüm yapmak lazım? Değil tabi. Bu albüm yer altı için kaliteli bir albümdür. Buura: Bu kendi açımdan konuşursam en underground halim. Haketmem Lazım'a sanırım bir klip düşünülüyor. Aklınızdaki senaryodan bahseder misiniz ? Biz senaryoyu düşünmektense senaryoyu yönetmeni bırakmayı yeğliyoruz. Bir çok aksilik var dileriz ki aksilikler hallolur ve klibi artık çekebiliriz. Çekmek isteyen olursa da profesyonel bir şekilde teklife açığız yeter ki referansla ve icraatlarıyla gelsin. İkinci klip için düşünülen bir şarkı var mı ? Sahtiyan: Ne Desem veya Senden iyi. Buura bir yerde "rap ileri değil geri gidiyor" demişti. Neden böyle bir şey düşündüğünden bahseder misin ? Commercial nedir? Ticari demektir. Ticari nedir satılan hedeflenen bir olaydır. Commercial denen şey asıl Underground’da, Beğensinler diye kalmadı atılmayan takla…. Anadolu Ateşi ile ilgili bir projesi var Buura'nın. Bu projeden bahsedip olayların nasıl geliştiğini anlatır mısınız ? Buura: Bunu da nereden biliyorsunuz? Haha . evet böyle bir proje var, gösterinin bir kısım müziğini ben yapıyorum yaptım hala da görüşmeler bağlantılar devam ediyor. Hiçbir maddi çıkar karşılığı olmadan. 81 adı altında gerçekleştireceğiniz projeler ne durumda, ne kadar ilerlediniz bilgi verir misiniz ? Sahtiyan: Şu an nete vereceğim mixtape üzerinde çalışıyorum. Çıkış zamanı şu an için belli değil. Sıradaki proje ve ileride hayata geçirmeyi düşündüğünüz çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz ? Buura: Benim bir beat albümü projem var. dRo Records adı altında etrafımdaki en iyi beatmakerlardan oluşan ve kendi beatlerimden oluşan bir albüm. Bunun haricinde, dRo Records’la çalışan kayıtlarını dRo Records’ta alan genç yeteneklerin en iyi şarkılarından oluşan bir Compilation albüm ve Sahtiyan ve Buura olarak düet yaptığımız genç yeteneklerden oluşan bir düet albüm yapacağız. Sahtiyan: Evet mixtape ile beraber ya da ayrı olarak bu yapmış olduğum kaliteli olduğunu düşündüğüm eski featler ve 81 olarak ta buura ve ben ile düet yapmış olan kişilerin şarkılarını bir 81 mixtape’i olarak nete vereceğiz. Hem bu genç kardeşlerimize destek hem de yaptığımız düetlerin takip edilmesi için. Eklemek istediğiniz bir şey var mı ? Buura: Bu rap bu kitle daha çok evrim geçirecek daha çok gelişecek daha çok ekmek yiyecek 40 fırından fazla. Yoksa hiçbir bok olmaz. Olacak gibi de değil, herkes sidik yarıştırma birbirini becerme peşinde. Laf sokma laf atma. Her emeğin bir karşılığı vardır, bu haktır! Unutmayın. Siz sağlıcakla kalın mantıklı takılın biraz geleceği düşünün. Ben rap yapacağım diyip okulunuzu bırakmayın. Yarın öbür gün yaptığınız şarkıları CD’ye basıp öğle yemeği olarak yemeye kalkarsanız, yemek borusunu yardırırsınız. Kendinize CD-Rom muamelesi yaptırtmayın. Ezilmeyin, bir işiniz olsun mutlaka yanında rap yapın. Bunlar içinde okumak şart. Siktiğimin diploması bir boka yaramıyor gibi durabilir ama sonuçta insanlardan en kötü yarım adım önde olmanızı sağlayan bir araçtır. Mp3 Alternatif Yansı: Sahtiyan & Buura - Külahıma Anlat (Produced by RimeBeats) http://www.flameupload.com/files/1JQ...ife.com.tr.zip Mp3 Alternatif Yansı Sahtiyan & Buura - Senden İyi (Snippet) http://www.flameupload.com/files/LZV...ife.com.tr.zip MySpace: www.myspace.com/sahtiyan34 Facebook: www.facebook.com/sahtiyan34 MySpace: www.myspace.com/dRo34 MySpace: www.myspace.com/buura34 Facebook: www.facebook.com/buurakunt Twitter: www.twitter.com/buura34 Blog: http://sendeniyi.blogspot.com/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Etiketler |
buura, buura roportajlari, sahtiyan, sahtiyan roportajlari |