Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 03-27-2009, 12:06 PM   #2
R1Za
Özel Üye
Kullanıcı Avatarı

R1Za - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilgiler
Konular: 14
İletisim

Aldı Sazı Eline:
Çankırı, ozanlar yurdu olarak tanınır. Bu şehrin yetiştirdiği şairler diziye gelmez. Kadrî'ler, Mihrî'ler, Dehrî'ler, Behçet'ler, Rindî'ler, Efkârî'ler, Sabrî'ler ve daha başkaları. Çankırı'nın eski saz - söz âlemleri, âşıkların karşılıklı atışmaları, bugün de Çankırılıların anılarında yaşar. Bakın, Çankırılı Efkârî, nasıl efkarlıdır:

Neler ettin bana, neler işledin
Seni güller gibi güllesi seni
Yeni baştan cevretmeğe başladın
Seni ettiğini bulası seni

Sen beni aşk ile ateşe attın
Âkıbet onulmaz derde bıraktın
Bûseler vâdettin beni aldattın
Seni benimle bir kalası seni

Nedir bu edâlar, nedir bu nazlar
Boşuna mı sana çaldığım sazlar
Senin için olan bunca niyazlar
Seni "Efkârî" nin olası seni

Ya Aşık Sabrî'ye ne dersiniz? Ondokuzuncu yüzyılda Çankırı'da yaşayan, Erzurumlu Emrah'ın Çankırı'ya gelerek elini öptüğü bu ozan, sağlığında hiçbir ilgi çekmez, hatta kötülenir, yüreği zedelenir. Öldükten sonra, Onu Hâcet tepesine gömerler. Bir süre sonra, mezarı ziyaret yeri olur. Derken, Aşığın Divânı ele geçer. Bir de açıp bakarlar ki, bir koşmasında şu dörtlük yazılı:

Cihan'da kemalin rayegân olur
Kalbini kıranlar peşiman olur
Ziyaret ederler bir zaman olur
Şehr-i Çankırı'da Sabrî gedayı

Sağlığında bir köşeye itilen, kalbi kırılan Ozan, bugün ziyaretçilerin gönül seslerini dinlemede, onların dilek ve dertleriyle başbaşa, onlarla hemhâl olmada. Çankırı'nın geleneksel Fesleğen gezilerinde, topluca Aşık Sabrî'nin mezarına da gidilir, sazlı-sözlü eğlencelerle ozanın gönlü alınır bugün.

Çankırı âşıklarıyla, sazı-sözüyle, "Yaran Meclisleri" denen dost sohbetleriyle, zengin oyunlarıyla, geleneksel eğlenceleriyle değil, efsaneleriyle de zengin bir inançlar hazinesidir. Şehrin güneyindeki Hıdırlık Kaşı, Meryemana Tepesi, şehir içindeki yatırlar, türlü efsanelere konu olur. Çankırı'nın dizi dizi içmeleri, şifalı kaplıcaları ise, her geçen günle, Çankırı'yı derde derman arayanların yurdu durumuna getirmektedir.

Çankırı'dan söz açıldı mı bu sözün sonu gelmez olur. En iyisi, Çankırı'yı, bir kez görmek, Çankırı'ya konuk olarak, Çankırı'yı Çankırı'da dinlemek gerek...
R1Za isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla