|
![]() |
Canka Geldiğimiz Yeri Unutmayalım (Hiphoplife) Röportaj |
![]() |
Seçenekler | Stil | ![]() |
![]() |
#1 |
![]() Sert üslubu ile dikkat çeken ve içerisinde bulunan puchlinelar ile büyük beğeni toplayan İşaret ve Orta Parmak Arası (IVOPA) albümünün ardından uzun bir süre sessiz kalan Almanya'daki temsilcilerimizden Canka, yeni albümü Genosit ile sessizliğini bozarak yine dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Genosit'in ardından albümdeki bir parçaya cevap niteliği taşıyan bir de disstape yayınladı. Biz de Canka ile Genosit albümünün perde arkasını, kendisine yöneltilen disstape albümünün ayrıntılarını, kapakların hikayesini, albüm hakkındaki samimi görüşlerini, gelecek planlarını, büyük bir kesim tarafından beğenilen punchlinelar'ını, evliliğinin ve doğan çocuğunun ardından müzikal yaşantısındaki değişimleri ve daha nice konuyu Hiphoplife üyeleri için konuştuk. Sizlere Canka ile Genosit'in ardından yaptığımız röportajı sunuyor, keyifli okumalar diliyoruz ! Kısa süre önce yeni albümün Genosit'i dinleyicilere sundun. Albümün fikir aşamasından elinden çıkana kadar geçirdiği süreci anlatır mısın ? Albümün ilk parçalarını kaydetmeye başladığımda bir planım yoktu açıkçası. Yaptığım veya elime geçen beatlerden en çok hoşuma gidenleri seçip parça yaptım. IVOPA ile Genosit'in arasında olan fark argo kelime ve ağır küfür kullanmamam. IVOPA albümünde çok bel altı mevzular vardı. Gerçi sadece punch malzemesi olsun diye yazılmış şeylerdi ama yinede gereksiz olduğunu fark ettim. Baktım ki ortaya albümünden sonra bu gibi liriklere (yani kızın şurası şöyle, burası böyle) çok atılan genç MC oldu, dedim bu olayı en iyisi fazla uzatmadan kesip atmak lazım. Yanlış yaptığımı düşündüm. Olacağı varmış olmuş diyelim ama dediğim gibi ben o lirikleri demiş olayım diye yazmamıştım, her zaman bir punch malzemesi olmuştur. Albüme gelen tepkiler beklediğin yönde mi ? Evet, gerçi ben albümde bir kaç değişiklik yapmak ve parça eklemek istiyordum ama vakit daralmıştı çünkü fazla bekletmiştim. Bir dahaki albüme inşallah. Genosit'in ilk şarkısıyla beraber, albümün adından ve içeriğinden yola çıkarak piyasada senin tarafından yapılmış bir soykırıma şahit oluyoruz. Eskiden melankoli şarkıları da albüme katardın ancak her geçen albümde çalışmaların daha da sert bir hal alıyor ? Aslında ben aşırı derecede sert yazdığımı zannetmiyorum. Benim hemen hemen her parçamda biraz da dalga geçtiğimi görebilirsiniz. Aslında beğendiğim beatler genelde "deep battle" tarzına yatkın olduğundan dolayı öyle bir sertlik ortaya çıkıyor. Eskiden aşk parçaları da yapardım. Artık yapmıyorum çünkü kendimi bir yöne verdim ve o yönde geliştirdim. Genosit'te melankolik düzeyde 2 parça bulunuyor ama ağırlık benim için her zaman olduğu gibi tabi ki battle. Kolombiyalı uyuşturucu patronu ile bir ilişki kurmuşsun kendinle ilgili. Escobar diyince akla genelde eroin, kokain, esrar, rüşvet gelir. Escobar mentalitesi ile kendinle kurduğun ilişkide anlatmak istediğin nedir ? Benim gangstalık gibi bir iddiam yok, olamazda. Uyuşturucu olaylarına gelince, hepsine karşıyım, esrardan tut kokaine kadar. Bağımlı olanlara da Allah'tan şifalar diliyorum ve umarım Allah öyle bir duygu verir ki kalplerine, o zıkkımı mutlaka bırakabilirler. Escobar olayına gelince, Escobar uyuşturucu satıyordu fakat aynı zamanda en acımasız katillerden biri olduğunu da söyleyebiliriz. Benim ilişkim sadece battle rap dalındadır o mentaliteyle. Yani müzik hacım, başka bir şey değil. Zaten ben rap'teki sertliği daha çok lirikal kaliteden ölçüyorum, yoksa sadece kaba yazarak sert bir rap üretilebilineceğine inanmıyorum. Bazı şarkılarda flex yaptığını görüyoruz. Eski vokallerinde pek rastlamadığımız bu tarz "Genosit" albümüne özgü bir şey mi yoksa yeni albümlerinde sık sık karşımıza flex ile çıkacak mısın ? Flex yapmamın nedeni o beatin flexe yatkın olmasıdır. Yani bir 65 BPM'lik beat'e ya Amerika'da dirty south müziğinin genelinde olduğu gibi çok ağır ve yavaş okursun, ya da double time okuyacaksın. Ben double time seçtim ve öyle okudum. Yani bu olayın sadece beat ile alakası var benim için. Ha, bazı yetenekli kardeşlerimiz vardır 90 BPM'lik beat'e öyle okurlar. O da olur, sonuç olarak o BPM'de bir beat beğendiğimde yine okurum. Dikkat çeken konulardan birisi de yıllardır kullandığın punchlinelar. Bu punchlinelar, üzerine uzun uzun düşünerek mi yoksa gözlemlerinin sonucu mu ortaya çıkıyor ? Genelde günlük hayatımda durduk yere aklıma gelen satırlar oluyor, onları hemen kağıda yazıyorum yada ortam müsait olmadığında cep telefonuma kaydediyorum : ) İş yerinde çok yazdığım oldu. Bazen de söz yazarken düşünerek oluyor. Çoğunlukla ama ani bir ilhamla geliyor diyebilirim. Bazı punchlinelar'ı Kool Savaş'tan alıntı yaptığın ve Türkçe'ye çevirdiğin söyleniyor. Sen bu konu hakkında ne söylemek istersin ? Çok komik çünkü punchların birçoğunu Almanca'ya çevirdiğinizde anlamlarını kaybederler. Misal; * Ben kelleni kesip eline verdiğim zaman bana kafa tutabilirsin. * Altıya kadar sayabilen bir İngiliz çocuğu gibisin, senin sevenin yok. * Sert imaja kassanda albümün toz gibi, genelde kadınlar alıyordu. Ayrıca Kool Savaş Almanya'da hemen hemen en az punchline yazan MC'dir. O adam flowuyla meşhur. Aşırı derecede üretken flowları ve kafiyeleri var. Türkiye'de punchlinelar'ını beğendiğin isimler var mı ? Bu konu Türkiye'de daha yeni yeni gelişmeye başladı. Benim beraber çalıştığım insanlar arasında var beğendiğim isimler ama açıkçası ortamı fazla takip etmediğimden dolayı kimsenin hakkını da yemek istemem. Bu soruyu bence dinleyiciler daha iyi cevaplayabilirler. Düetlerde Pit10 ve Beta'nın da olacağı söylenmişti ancak albümde kendilerini göremedik ? Evet, aslında olacaktı fakat aksaklıklar nedeniyle olmadı. İnşallah bir dahaki projede. Albümde punchlinelarla süslenmiş dokundurmalara rastlıyoruz. Önceden dokundurduğun isimlerin yanı sıra yeni isimleri de diline dolamışsın. Bu konu ve nedenleri hakkında neler söylemek istersin ? Birine bir dokundurma yapıyorsam bunun edeni kesinlikle rap'i ile ilgilidir. Dokundurduğum isimlerin rap'ini saçma buluyorsam onlara bu konu hakkında bir kaç satır dile getirmem gayet doğal bir şey diye düşünüyorum. Albümdeki bir şarkıya cevap olarak kapağında özel resimlerinin bulunduğu bir albüm yayınladı ve ardından bir takım olaylar oldu. Anlatır mısın bu olayları ve nasıl karşıladığını ? Genosit albümünde ben o şahısa biraz dokundurma yaptım. Bunun nedeni ise rap'ini beğenmemem ve yıllardır rap yaptığı halde bana göre aynı yerde durmasıdır. Yaptığım parçanın da gayet seviyeli bir biçimde olduğunu düşünüyorum fakat malum kişi cevap niyetine bir verse girip adını disstape koyduğu bir şeyi ortama sundu. Eyvallah, buraya kadar hiç bir sorun yok ama sonra benim özel resimlerimi kapak yaptığı için açıkçası o kişi sadece rap'inden değil, o andan itibaren kişiliği yüzünden de gözümden düştü. Belki bazı açıkları o şekilde kapatmak istemiş ama olmamış. Bana bir zararı dokunmadı, kendi kendine etmiş oldu, insanlar nasıl bir karaktere sahip olduğunu gördü. Gelelim diss'in içeriğine. Aslında aynı beat'in üzerine yapmış olduğu iyi oldu benim açımdan çünkü dinleyiciler direk kıyaslayabildiler. Bu durumda herkes kendi fikrini ortaya koyabildi. Bence gerek flow gerek lirikal gerekse rhyme tekniği açısından aşırı zayıf olmuş. Altını çizerek diyorum, bence böyle. Başka insanlara göre süper olabilir, herkesin düşünce özgürlüğü vardır, hoş. Hadi küfürleri geçtim, sırf küfür edeyim diye küfür edilmişse de. Yapılmaya çalışılan benzetmeler de bir ayrı kötü. Ha bir de açıkçası bir erkek ile anal ilişkiye girmeye aşırı bir ilgi sezdim verse'de, yani şüphelenmedim değil. Pit10'un yeni albümünün adıyla eş değer bir tepki yaşadım. Bu işte bir terslik var ? Demek istediğim şu, ben bile Rapozof daha iyisini yapabilir diye düşündüm, belli ki bir anlık hırsla yapmış. Sana özel olan bu resimler nasıl etrafa yayıldı peki ? O arka kapak olan fotoğraf 3 veya 4 yıl evvel ben İstanbul'dayken Pit10 ile birlikte Özgür B'nin evinde oluştu. Gece ben uyuyorken şaka olsun diye arkadaşlar kafamın üzerine pudra tozu döküp resim çekmişlerdi. Bir şekilde arkadaşın eline geçmiş o zamanlar. O da yayınlamış kapak olarak. Albümde CB'nin de bir vokali var. Sen bu parça hakkında ne düşünüyorsun ? O parçadan haberdardım. Disstape'de olması bana dokunması açıkçası, biraz gereksizdi onu disstape'e koymak. Bir çok şey gibi. Bu olayın ardından Rapozof'un seni aradığı ve özür dilediği doğru mu ? Evet. Konuştuk, ona isterse 1000 parça yapmasını, bunun beni bağlamadığını söyledim ama yaptığı kapağın büyük bir ayıp olduğunu artı çok saçma olduğunu belirttim. Kendisine o güne adar rap'i dışında saygı duyduğumu belirttim ama o olaydan sonra fikrimi değiştirdiğimi söyledim. O da özür diledi, "Düşür Maskeni" adlı parçadan dolayı gaza şaşırıp, gaza gelip, yanlış yaptığını söyledi (bir kere daha diyeyim, özür dilemesi kapak mevzusundan dolayı, yanlış yerlere çekilmesin, dissinin arkasında durur, dursun da zaten). Ayrıca açıklamasında bu konu hakkında biraz fazla havalı şekilde açıklama yapmış ve olayları biraz lehine çevirip yazmış. Bizim görüşmemiz öyle geçmedi ama her neyse, kendi bilir. Ben kimseye bir şey ispatlama zorunluluğunu hissetmiyorum. O biyle bir psikolojiye girdiyse kendi bilir. Almanya'da yaşadığın için aksanını eleştirenler var. Ancak ilk çalışmalarına nazaran aksanını daha da düzelttiğini görüyoruz. Sen bu eleştirilere ne cevap vermek istiyorsun ? Beğenen dinler, beğenmeyen dinlemez : ) Uzun bir süre sessiz kaldın, bu süreçte evlendin ve baba oldun. "İşaret ve Orta Parmak Arası" ile "Genosit" arasındaki bu ev babası Canka'yı ve değişen hayatını anlatır mısın ? Genel olarak Canka bayağı bir olgunlaştı. Belirttiğim gibi IVOPA albümünde bir çok bel altı mevzu vardı, bunların da yanlış olduğunu tespit ettim. Allah affetsin : ) Diyeceksiniz ki ama niye hala battle rap yapıyorsun ? Battle rap benim sevdiğim bir şey. Ne yapayım yani, kalkıp da evlendim diye aşk parçaları mı yapayım. İnsanlara özel mesajlar mı vereyim. İçimden gelmiyor, içimden bu geliyor hacım. Ayrıca artık kültürel adetlerimize ve dini terbiyemize daha fazla önem vermeye çalışıyorum. Maneviyat bir ayrı önem kazandı hayatımda. İşte bir tek zayıf noktam hala rap : ) Aslında battle rapin adetlerimize pek uygun olmadığını bilsem de her kulun bırakamadığı bir günahı vardır mutlaka ama dediğim gibi artık fazla bel altına gitmemeye bakıyorum en azından : ) Bu hayat tarzı seni müzikal anlamda etkiledi mi ? Yukarıda belirttiğim gibi, evet. Yani daha dikkatli yazmaya bakıyorum. İleride hepimizin çoluğu çocuğu olacak. Alnımız biraz da olsa ak olsun. Duygusal bir şarkı bile yazsan genelde sert ve kaba bir üslup kullanıyorsun. Ailen müzikal yaşamındaki bu tutumunu nasıl karşılıyor ? Anam babamla, kardeşlerimle, abilerimle ben bu işi pek paylaşmıyorum. Hanımsa dinleyebildiği parçaları dinliyor : ) Evliliğinin ve oğlunun doğumunun ardından müziğe devam edecek misin yoksa bir müddet kendini bu ortamdan soyutlayacak mısın ? Devam etmeyi planlıyorum ama vakit geldiğinde de bırakmayı. Ancak o vakite daha var şimdilik. Açıkçası bazı insanlar gibi elliye dayanın hala daha rap yapmayı planlamıyorum. Pusat'la beraber ortak albüm projesi vardı. Bu albümün son durumu ve içeriğinin nasıl olacağı hakkında bilgi verir misin ? Yapacağız inşallah. Pusat rap dışında da her zaman benim kardeşim, abim, kanımdır. Allah ondan razı olsun, bu piyasada nadir bulunan insanlardandır. Rap olmasa bile Pusat'la her zaman ortak projelerimiz oldu ve olacaktır. Hazırlıklar sürüyor ama belirli bir tarih vermek istemiyorum, sona sıkıntı oluyor ne zaman çıkacak, ne olacak diye. Bakacağız, göreceğiz. Sıradaki çalışmaların hakkında bilgi verir misin ? Ben fazla planlamadan yaparım işlerimi ama kesinlikle "CA is Back" desek yeridir : ) Eklemek istediğin bir şey var mı ? Battle rap de yapsak başka bir şey de yapsak geldiğimiz yeri unutmayalım. Bizim belirli bir çizgimiz var, o çizginin dışına çıkmayalım. İnsanlığımız, kültürümüz ve dinimiz bize belirli şeyleri yapmakta engel çıkmalıdır. Rapçi de olsanız, metalci de, bilmem neci de olsanız her şeyin bir sırını vardır, onu aşmayalım. Yoksa bizim diğer milletlerden farkımız kalmaz. Ayrıca buradan Ekincan kardeşimize acil şifalar diliyorum, inşallah kendisi bu hastalığı yener, sağlıklı ve uzun bir ömrü olur. Herkese selamlar, saygılar, Allah'a emanet ! Online: www.canka.org MySpace: www.myspace.com/cankaveli Alıntıdır.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Etiketler |
canka, canka roportaj, hiphoplife, hiphoplife roportaj, roportaj |