Facebook Twitter FriendFeed RSS


Go Back   Www.18Yer6.Org > HiPHoP > Türkçe Rap > Röportajlar
Connect with Facebook

Hiphop'ta Alternatif Akım : Kadıköy Acil (Genç-iz)

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 03-09-2010, 05:22 PM   #1
єραcк
Forum Araştırmacısı
Kullanıcı Avatarı
Bilgiler
Üyelik tarihi: Jan 2010
Mesajlar: 766
Konular: 360
İletisim
Standart Hiphop'ta Alternatif Akım : Kadıköy Acil (Genç-iz)

Türkiye, 1990'lı yılların ikinci yarısında hiphop kültürü ile tanıştı. İlk önce Rap müziği öğrenen bol pantolonlu gençler, zaman ilerledikçe Breakdance, Dj ve Grafiti'ye merak saldı. Bu yeni müzik türleriyle ilgilenen gençler, önceleri Kadıköy'de ANS isimli ortak buluşma noktalarında partiler veriyor; break danslar yapıyorlardı ve bu partilerde, yetenekli DJ'ler gün yüzüne çıkıyordu. Türk rapçilerin, şarkılarını yazarken, özellikle toplumsal meselelere odaklanmaları, onları, çoktandır piyasanın bir parçası haline gelen Amerika'daki rapçilerden ayırıyor ve Amerikan özentisi olmadıklarını belgeliyor. Dünyada hiphop kültürü popüler kültüre hizmet ederken, Türkiye'de yapılanlar, hala ticari hiçbir kaygı taşımadan, toplumsal duyarlılıkla derdini anlatabilme çabasında. Gençlik dosyamızda bu ay, rap müziğin Türkiye ayağı olarak nitelendirebileceğimiz Kadıköy Acil grubundan bahsedeceğiz.

Hiphop'ta Graffiti Patlaması...

Kadıköy Acil, ilk etapta "Kadıköy Ganstaz" olarak doğdu. Topluluk, gangster akımına uğrayıp, kendilerine gangster lakabı takarak, sahnelere çıkmaya başladı. Ancak zaman geçtikçe, gangster'lik üzerlerine öyle yapıştı ki, artık kendilerini ifade etmekte güçlük çekmeye başladılar. Topluluğun adının değişmesi kararı alındı ve her işlerini son anda, acil olarak yerine getirdikleri için, yeni isim olarak: Kadıköy Acil’de anlaşıldı! İçinde Alaturka Mavzer, Mihenk Taşı, Ceza, Dj Funky C, Emre Baransel, Dj Puma, Sansar gibi isminden söz ettiren birçok sanatçıyı barındıran bu toplulukta, hiphop kültürünün bütün kavramlarının, eyleme dönüştürülmüş hali görülebilir. Son dönemlerde, hiphopçular arasında grafitinin patlama yaşadığını belirten topluluk, ileride de grafitinin çok güzel bir yere geleceğinin sinyallerini veriyor. Örneğin bu aralar, Charlie Chaplin graffitisi çok moda. Rap ve DJ'lik konusunda, zaten emin adımlarla ilerleyen Kadıköy Acil, hiphop kültürünü dolu dolu yaşatmaya devam edeceğe benziyor. Genç İZ ekibi olarak, İstanbul'da bu akımın öncülerinden olan Kadıköy Acil grubunun savunucularından biri olan Önder Şahin'le, hiphop kültürü üzerine konuştuk. Şahin, başlangıcından bu yana, bu kültürün gelişimiyle ilgili önemli bilgiler verdi. İşte o görüşmeden bazı bölümler:

Rap, Bir Müzik Tarzı Değil, Yaşam Biçimi...

Rap, bir müzik tarzı olarak 1990'lı yılların başında hayatımıza giriş yaptı. Rapçilere göre, bu sadece bir müzik tarzı değil; bir anlatım, bir sunum ve içinde mesaj barındıran bir akım. Sınırsız olduğunu savundukları bu akımla, insanlara mesajlar verebildiklerini, güldürebildiklerini, eğlendirebildiklerini, ve hatta sıkıntı verebildiklerini düşünen Rap müzik savunucularının sayısı her geçen gün artıyor. Günümüzde, ilkokul çağındaki çocukların bile hayatlarında bir tutam da olsa Rap görebilirsiniz. Peki, nedir rap'i tabandan tavana taşıyan? Bir kere kural yok. İstenilen kelimeyi istenilen çekimde kullanıyorlar ve amaçladıkları anlamları yükleyerek, topluma servis ediyorlar. Devrik cümleler kullanmaktan çekinmiyor, sözlerini sınırlara hapsetmiyorlar. Bu sayede, özgürlüklerini yaşayabildiklerini düşünüyorlar. Toplumsal olaylara ellerinden geldiği kadar değiniyorlar ama belli bir noktada durmak zorunda olduklarını da iyi biliyorlar. Çünkü toplumsal olayları fazla deştiklerinde, karşılaşacakları yasal uygulamalardan ve sonuçlarından çekiniyorlar. Tekdüzelikten sıkılan birey ve kitlelerin, rap'e daha fazla ilgi gösterdiği aşikâr. İnsanların, her platformda olduğu gibi, müzikte de alternatif arayışında olduğu bir gerçek. Rap de, bu anlamda, dinleyiciye farklılık sunuyor.

Rap Müzik: Popüler Olma Yarışı Değil, Bilgi Sahibi Olma ve Kültür Yarışı...

Rap müzikle uğraşanlar; yaptıklarının popüler olma yarışı değil, temelde, bilgi sahibi olma ve kültür yarışı olduğunu düşünüyorlar. Onlar, 1994-1995 senelerinde, tarzlarını yaşamakta bile zorluk çekip, toplum tarafından hatta aileleri tarafından dışlanırken, bugün, zirveye ulaşmış özgürlüklerinden son derece memnunlar. Türkiye penceresinden çıkıp, dünyaya göz attığımızda, rap sanatçılarının çok büyük paralar kazandıklarına şahit oluyoruz. Sıradan insanların ulaşamayacakları evlerde oturuyor; lüks arabalar ve mücevherler kullanıyorlar. Türkiye'de ise, kültürden kopmama adına bir çaba, dikkat çekiyor. Popülarite adına mücadele vermiyorlar. Tek amaçları, kendilerini daha fazla sayıda kitleye tanıtabilmek; seslerini şarkıları aracılığıyla duyurabilmek... Hiphop kültürü denildiğinde, Rap kavramından sonra, ilk akla gelen, Break Dance, Grafiti ve Dj'lik kavramlarının da, Türkiye'de nasıl yer ettiğini ve ne durumda olduklarını da incelemek gerekiyor. Türkler Breakdance'ı, ilk olarak, Borisrock'la (asıl adı Bora olan dansçımızla) tanımaya başladılar. Son zamanlarda ise, Bosrisrock yurtdışında birçok yarışmada dans jüriliği yapıyor.

Yurtdışındaki DJ'lik yarışmalarında, iki DJ atışarak, kimin iyi olduğunu ispatlamaya çalışırlar. Yurtdışında Redbull Music Academy gibi DJ'lik yarışmalarında, ün sahibi olan DJ'ler var. Bu yarışmaların formatı, iki DJ'in karşılıklı ikiier dakika atışlarak, DJ'lik performanslarını sergilemeleri şeklinde. Türkiye'de böyle bir şey henüz gerçekleşmedi. Ancak ülkemizde, bilinen en ünlü DJ, Funky C'dir. Kadıköy Acil'in en büyük destekçilerinden biri olan Funky C, aynı zamanda, yurtdışındaki birçok yarışmada da jüri üyeliği yapıyor.

Hiphop Kültürünün Parçası Graffiti Bir Sanat Haline Geldi...

Şu an Türkiye'de grafiti tamamen bir sanata dönüşmüş durumda. Artık spreyini alan herkes sokak duvarlarında yaratıcılığını sergiliyor. Rap serüvenini 1990'lı yılların başından beri yaşıyoruz ve görünen o ki, akımın ilerleyişine tanık olmaya devam edeceğiz.

Kaynak: Genç-iz
Yazarlar: Dicle Pektaş & Furkan Ilıkkan
єραcк isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ceza - Kadıköy Acil Bekler (ft.Alaturka Mavzer) [Lirik] ƒυякαη Lirik 2 03-06-2010 06:09 PM
Kadıköy Acil Adanalı Dizisinde (06 Mart 2010) RapubliX Haberler 4 03-04-2010 08:02 PM
Sizce Sagopa Kajmerin Dinliyici Kitlesi Sadece Genç Kisilermidir?? Sfenks Türkçe Rap 17 07-03-2009 07:03 PM
Kadıköy Acil Hiphop Fest Video Performansları RapubliX Konser vb. 14 01-24-2009 11:57 PM
cash flow ft kadıköy acil - Ka Cash poyraz35 Underground 1 12-16-2008 06:06 PM


Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Hizli Erisim

Tasarım : M_C_S_A_D_I_K | Çankırı © 2007 - 2014 Www.18Yer6.Org

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
18, Duyurular, İstek Şikayet Öneri, Forum Nasıl Kullanılır, Tanışalım Kaynaşalım, Üyelerimizi Tanıyalım, Haftanın Konuğu, Hiphop, Albüm - Track, Çankırı Organizasyon, Çankırı Röportaj, Türkçe Rap, Biyografi - Diskografi, Türkçe Rap Haberler, Türkçe Rap Organizasyon, Türkçe Rap Röportajlar, Yabancı Rap, MC, DJ, DJ Programları, Vst - Vsti - SoundBank, Break Dans, Graffiti, Digital, Lirik, Kendi Lirikleriniz, Beat, Beat Albümler, Battle, Underground, Underground Albümler, Overground, Wallpaper, 18Yer6.Org İçin Yapılmış Çalışmalar, Rap Video, Rap Video Klipler, Fan Klipleri, Röportaj Videoları, Capture, Konser Videoları, Komik Videolar, Korkunç Videolar, Diğer Videolar, Komik Resimler, Korkunç Resimler, Sevgi Resimleri, Diğer Resimler, Komik Yazılar, Korkunç Yazılar, Sevgi Üzerine Yazılar, Tarihi Yazılar, Serbest Kürsü, Bilgisayar Programları, Messenger, Bilgisayar, Diğer Müzik Türleri, Diğer Konular, Çöp Kutusu