|
![]() |
#1 |
![]() Türkiyede bir şey olmak istiyorsanız öncelikle onu izah etmeniz gerekir. Yani Türkiyede bir şey olmak yetmez onun aynı zamanda menşeinide belirtmelisin. Olmak istediğin şey Türkiyede olmayan bir şey ise ozaman vay haline…. Ama zaten bir şey olmak istiyorsan ona yürek gerekir,vizyon gerekir,cesaret gerekir. Tıpkı bizim RAPÇilerimizin yaptığı gibi.Onlar bu müzik Türkiyede yokken bizlere alışılmışın dışında birşeyler sundular ve kısa zamandada bazı kesimler benimsedi bazı kesimler ise bunlar dinsiz, bunlar satanist, bunlar kültürümüze aykırı diye bir kalemde silip attılar. Çünkü bir Türk Huyu olan ‘Önyargı’ yı kullanmışlardı yine.Bizim insanımız yeni çıkan her ne olursa olsun önce bir kötüler bir aşşağılar sonrada yaptığı hatayı telafi etme yollarına gider. Buna Türkiyede birçok örnek verebiliriz ama örneklerle dolan bir yazıda asıl konulara yer kalmaz diye düşünüyorum. Rap müzik Hiphop kültürünün bir parçası bilmeyenler için. Yani Hiphop bir kültür Rap ise onun bir kolu tıpkı graffiti,break dance ve dj lik gibi. Rap anlamları hakkında birçok açılım var ama biz Ritmic American Poetry tercih edebiliriz. Benim bulduğum Türkçe açılımda ise Rap Ruhsal Adrenalin Patlaması olarak kabul edilebilir. Gelelim Türkiyede Rap nasıl gelişti, Rape ilk çıktığında bakış açımız nasıldı şimdi nasıl… Rap bilindiği üzere ilk Türkiyede Cartel oluşumuyla duyulmaya başlandı. Ama Cartel evrensel değil Anadolu Rap yapmayı tercih etti diyebiliriz. Cartel piyasaya çıktığı zaman insanlar bir müzik şoku geçirdi. Bu tarzı çözmek içinde bayağı bir kafa yoranlar olmuştur. 7 den 70 e herkez daha bu tarzın ne olduğunu anlamadan Cartelin şarkılarını ezberlemeye başamışlardı. Ben çevremden hatırlıyorum ki Cartel 1 Numara En büyük diye başlayan şarkıyı bilmeyen yoktu.Sonra ara ara birşeyler sunuldu insanlara ama Rap Türkiyede en büyük patlamayı Nefretle yakaladı. Ceza ve Dr.Fuchsdan oluşan grup istanbul adlı klipleriylede rap severlerin gönlünde kısa sürede taht kurdu. Ardından 2. Patlama Rapstar geldi tabi. Cezanın Türkiyede rape katkısı bununla dahada bir desteklenmiş oldu. Sonralarda Sagopa Kajmer ve Fuat Ergin Türkiyede tanınan isimler olmaya başladılar. Aslında onları yer altı yani underground dediğimiz piyasada herkez tanıyordu. Türkiyede böyle yavaş yavaş gelişen rap piyasasına Ayben ve Koleranın desteğinide unutmamak gerekir. Bayan mclerde diğer mclerimiz gibi rape destek veren isimlerden sayılabilir. Bundan yaklaşık 3 4 sene önce ben çevremden ve tanıdığım arkadaşlarımın çevresinden şöyle tepkiler duyabiliyordum. ‘Rapte Ne Müzikmi, Öyle Hızlı Konuşarak Müzikmi Olur’ Bu cümleleri duymaya alışmıştım ama artık yavaş yavaş bunun yok olmaya başladığını gördüm. Artık insanlar rape hızlı konuşma olarak değil müzik olarak bakabiliyorlar. Tv ve İnternetten yapılan müzik yarışmalarının katagorilerinde rapçilerinde adı geçebiliyor. Tv programlarına rapçilerde çağırılabiliyor. Tabiki bu demek değilki Türkiyede Bir Hiphop Kültürü yaşanıyor ve Rap müzik Türkiyeye hakim. Böyle bir şey söylemek için asla uygun bir zaman değil. Hala güzel Anadolumuzda Rap müziği bilmeyen insanlarımız var. Onlara tanıtmamız gerekir öncelikle bu müziği. Zaten metropoldeki ve şehirdeki insanlar biryerlerden ulaşabilir. Ama ulaşamayan insanlara ulaştırmak öncelik olmalı. Türkiyede her yerde rap bilinmeye ve dinlenmeye başlandığında diyebilirzki Türkiyede Müziğe Rap Hakim…. Bir diğer konu diğer ülkelerde rap müzik bizim ülkemize nazaran daha çok gelişmiş seviyede… Bunun tek bir nedeni var oda ekonomik düzey. Avrupadaki ve dünyadaki diğer gelişmiş ülkelere baktığımızda insanlar rahat, para sıkıntıları pek yok sosyal alanlara ayıracak hem vakitleri hemde imkanları var. Yani eve ekmek götürebilmek için eziyet çekmesine gerek yok benim nadide ülkemin değerli insanı gibi. Bizim ülkemize baktığımızda hala aç insanlar,evine ekmek götüremeyen insanlar var. Peki bir insan evine ekmek götüremiyorsa elinde maddi imkanı yoksa bu insana rapten veyahut rapi bırakalım sanattan bahsedebilirmisin; HAYIR! Okuma yazma bilmeyen insanlarımız var onlarada bahsedemezsiniz nihayetinde. Bu durumun suçlusu başta devlet olmak üzere birazda kendimizde aramalıyız. İğneyide Çuvaldızıda kendimize batırmalıyız. Özenti olmamalıyız özenilen olmalıyız. Rapi icra ederken Türk kültüründen kopmamalıyız… Lafolog : Cansu Turunç www.lafoloji.com Konu arafyaren tarafından (01-29-2009 Saat 08:39 PM ) değiştirilmiştir.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |