Facebook Twitter FriendFeed RSS

Go Back   Www.18Yer6.Org > HiPHoP > Türkçe Rap > Röportajlar
Connect with Facebook

VeYasin (Mode XL) '' Underground İstanbul ” Röportajı

Seçenekler Stil
Alt 12-21-2008, 04:05 PM   #1
Malibu
Super Moderator
Kullanıcı Avatarı

Malibu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilgiler
Konular: 130
İletisim
Standart VeYasin (Mode XL) '' Underground İstanbul ” Röportajı

Türkiye’nin en önemli online müzik ve sanat magazin dergilerinden olan ‘Underground İstanbul’ , Nisan sayısında, çalışmaları bir çok müzisyen ve müziksever tarafından takip edilen ve prodüktör kimliği ile öne çıkmaya başlayan VEyasin ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdi.

Müziğe ilk olrak nasıl başladın bize anlatabilir misin?

Benaslında müziğe ilk break dance ile başladım.Bilgisayar sahibi olduktan sonra ilk Fast Tracker
diye bir müzik programı vardı, onunla MS DOS'ta müzik yapmaya başladım
Bulunduğum bölgedeki rap ile ilgilenlerin müziklerini ben yapıyordum.
Şehirde rap tarzında bütün müzikleri ben yapıyordum diyebilirim.Daha sonra ev stüdyomu yavaş yavaş geliştirdim
bu şekilde başlangıç yapmış oldum

Niye Rap müziği? Break dance'in bir etkisimi var?

Dansın da etkisi vardı ama kendimi en iyi dışa vurabilecek tür olarak rap müziği gördüm.

Bir çok albümün var.Bize albümlerinden bassedermisin?

Üç tane MODE XL albümüm var.Ayrıca ''Tetik'' ile yapmış olduğumuz bir albüm var,bunların hepsi hip hop albümleri
Bunların dışında Cem Adrian'la yaptığımız ''Aşk Bu Gece Şehri Terk Etti'' adlı bir albüm var
Firmamızdan ayrıca Metal Müzik albümleride çıkmakta..Self Tortue,Ketum(İzmir),Suicide,Sokak Köpekleri ve Hayvanlar Alemi bazıları.
Benim prodüktörlüğünü yaptığım ise belirttiğim hip hop albümleri ve Aşk Bu Şehri Terk Etti. Şuan üzerinde çalıştığım albümler ise Componene adlı elektronik müzik tabanlı bir albüm.
İlk projede bende eyr alıyorum.

Peki kendi isminle bir proje yapmak sitiyormusun?

Evet oldukça değişik bir tarz düşünüyorum.Deneysel bir proje olacak gibi görünüyor

Ana hatlarıyla üzerinde yoğunlaştığın Hip Hop.Türkiyede Hip Hop belli bir noktaya geldi.
Büyük şehirlerden küçük şlehirlere kadar geniş bir dinliyeci kitlesi oluştu.
Türkiyede Hip hop'ın temeli nereye dayanıyor? Öğrneğin bir çok kişi Türkçe rap müziğin Almanya'da ortaya çıktığını söylüyor.

Başlangıcı konusunda pek fazla birşey söyliyemiyorum çünkü Almanya ve Türkiye'de başlamış olmasının geleceği çok etkiliyeceğini düşünmüyorum
Açıkçası rap müziğin oluşumu okadar karışık ki, kolay bir şekilde açıklamak pek mümkün olmayabilir.Örneğin benim yaptığım müziğinTürkiye'de yapılanlarla bir çok yerde başdaşmadığını
ama bazı noktalarda da yakınlıklar olduğunu söyliyebilirim.Bizimsöylediğimiz sokak ağzı, yani dahanet, daha basit.
Çok derin felsefelerle boğuşmuyoruz,mesajı doğrudan vermek istiyoruz. Bir de ''ezik rap'' veya ''Fantazi rap'' yapmıyoruz biz. Dışa vurumumuzu doğrudan yansıtan bir rap tarzı yapıyorz.
Yani rahat bir tarzımımız var.

Türkiye Ceza ile Türk rap müziğini tanıdı.Ceza'nin verdiği mesajlar da net. Politik bir yapısı da olduğunu tahmin ediyoruz.Ancak yakın zamanda bir gazetenin reklamında yer aldı.Rap müziği için de biraz ticari kaygılar söz konusu mu oldu?
Bu konularda düşüncelerin neler?

Türkiye'ye yurt dışından gelen tüm ürünler veya hizmetlerden ilk olarak hep parası olanlar yararlanıyor.
İnternet bile bu şekildeydi ama rap müziği bunların dışında kalıyor.Hiç bir zaman parası olmayan dinleyici gelmedi rap müzik Türkiye'ye
Türkiye'nin değişik yerlerinde varoşlarda bile rap yapılıyor ve kültürel açıdan da bu bölgelerdek dinliyenlere de bir katkısı oluyor
Dolayısıyla alt kültürün de gündeme katkısının olabilmesi açısında bu bir başarı.

Benim rap müziğini Türkiye'de tanıtma gibi bir amacım yok.Ama birileri tanıtıyorsa bir itirazım olamaz.
ben sadece yapmak istediğimi yapıyorum ve dinleyicilere sunuyorum,bu şekilde daha özgürüm, daha doğru bir şekilde ilerlediğimi düşünüyorum.
Tabi herkes müziği yapmak için müzik yaptığı zamanhepsi birbirine benzemiyecektir ama bunu bir kaç kişinin üstlenmesinde bence bir problem yok.

Sanırım senin prodüktör yanın da olduğu için farklı bir bakış açın var

Doğru, nasıl ilaç şirketleri hastalıkları iyileştirecek ilaçlar üretiyorlarsa, doktorlar da bu ürünleri kullanarak insanları sağlıklarına kavuşturuyorlar.
Ben burada doktorların hastalara verecekleri ilaçları üretiyorum aslında.

Hem prodüktör, hem besteci bir yapın var.Bu seni yormuyor mu? Çünkü her ikisi ayrı alanlarda yoğunlaşma gerektiriyor

Aslında genel olarak bakıldığında prodüktürlüğün ticari bir tarafı da varama ben prodüktör olarak işin ticari tarafında değil sanatçıyı daha geliştirebilen,rahatlatan,yaratıcılığını artıran bir görevi üstleniyorum
Bu şekilde yaklaştığım içinyormuyor çünkü sanatçının isteklerini dikkate alarak onun istediği şekilde yardımcı oluyorum.
Sanatçının üzerinde hit parça yapmak,popüler olmak gibi kaygılarla kesinlikle oluşturmuyorum.

Sanaalbüm veya besteleri ile ilgili müzisyenlerden başvuru olduğunda nasıl bir değerlendirme tarzın var? Hangi kriterlere önem verirsin?

Sound üzerine yoğunlaşıyorum.Beste benim için 2. planda çünkü ilk olarak o müzisyenin bestelerinin düşündüğüm sound ile uyumlu olup olmayacağını
değerlendiririm.Doğru soundu bulmak en önemlisi.Benim karşımdaki kişiyede, prodüktör olarak verebileceğim ''doğru sound'' olduğunu düşünüyorum

Rap albümü yapmak isteyen birçok kişi var.Senin dikkatini çekmek için neler yapmalılar?

Beni şaşırtmalılar aslında.Bu yeteneğe sahiplerse birşeyler denenebilir.
Emek ve zaman ile iyi bir noktaya gelebilecek bir çalışma başlatılabilir.

Peki reddettiğin grup oldumu?

Bir çok kez oldu.Bize rap tarzında çok fazla başvuru oluyor,herkesle ilgilenmeye de malesef zaman olmadığı için ister istemez oluyor.

Bu çatının altında senin çalıştığın Basemode firması var.Ayrıca burası tanına bir kayıt stüdyosu olan Midas'ın Kulaklığı.
Buarada aynı zamanda miks masanın arka tarafında oturan kişisin.Kayıt konusu da Türkiye'de çok gelişen bir konu.
Bu konuda görüşlerin nelerve Basemode ve Midas'ın Kulaklığı'nın hedefi neler?

Burası Ankara'da kurulmuş bir yapı.Ankara'da birçok ihtiyaç var.İstanbul'daki müzisyenlere bakıldığında da birçoğunu Ankara'dan İstanbul'a gitmiş olduğunu görüyoruz.
bu normal bir durum çünkü, sistem bunu gerektiriyordu.Bizim aslında Ankara'daki müzisyenleri Ankara'da turmak ve istedikelri gibi müzik yapabilecekleri bir platform yaratmak hedefimizdi
Stüdyoyu ve şirketimizi bu amaç için 2005 yılında kurduk.Bu 3 yıl içerisinde de birçok albüm kaydı yaptık ve video klip çektik

Çılgınca birşey değil mi bu? Stüdyo ve prodüksiyon şirketi kurmak?

Aslındazor birşeydi ama teknoloji gelişti,herkes heryerde olabiliyor.Biz de 2 ortak olarak bu avantajı kullanarak Ankara'da istediğimiz çalışma ortamını yarattık

Memnun musunuz?

Evet,aynı zamanda hala öğreniyoruz.Örneğin Mode XL grubu olarak canlı enstrümanlar kullanarak rap müzik yapıyoruz.Bunun öncüsü olursak ne mutlu bize

Yurtdışında bu şekilde müzik yapan birçok grup var.Turntable ile birlikte klavyeci,elektro gitarist
ve bas gitaristin olduğu rap müzik temeli grupları izliyoruz.Türkiye'de bir kısıtlama mı oldu zaman içerisindeP

Aslında bunu Türkiye'de rap müziğini yanlış tanıtanlara sormak lazım...Bir tanıtım yaparken dikkatli düşünmeleri gerekiyor,
çünkü tüm rap müziğine gönül veren gençler onları örnek alıyor.

Peki sahnede canlı enstrümanlarla rap müziği nasıl yapılırsa güzel olur?

Dünyada birçok örnekleri var.Rap müziğin temelinde bir kısıtmala yok.Dans öğeleri katılabilir.Sahne performansı çok önemli.
Ben stüdyoda dinliyenleri etkiliyebilirim.Albümü alan kişi evinde dinlediği zaman aynı şekilde etkilemeyebilir
ama sahnede beni izlediği zaman studyoda insanlar nasıl benden etkileniyorlarsa aynı ortamı yakalamalı ve dinliyenlerimi etkileyebilmeliyim.
O yüzden sahneye çok önem veriyorum,DJ setimizle birlikte,klavye,davul,bas,gitar,bazen saksafon ve trompet gibi
canlı enstrumanlar da kullanmak gerektiğini düşünüyorum.Bu konserler biraz daha jamsession havasında geçiyor

Ayrıca acid jazz öğeleri de var parçalarınızda.

Evet break beat ve jazzy alt yapılar...Aslında rap müziği ile uğraşan müzisyenler zamanında break dance le de ilgilenmişlerdir
Bizim o zamanlar dinlediğimiz bütün müzikler funk öğeleri taşıyan,jazzy altyapılat taşıyan müziklerdi.
Bu trazları da dahil ettiğimiz zaman daha zengin ve daha geçmişine de dayanan bir müzik ortaya çıkmış oluyor

Elektronik müzik ile ilgili düşüncelerin neler?

Elektronik müzik olarak bakıldığında bilgisayar teknolojisi çok gelişti o yüzden bilgisayar üzerindeki
birçok sistemi bu şekilde kullanabiliyorum.Müziği de takip etmeye çalışıyorum.
Öğrenğin dışarda yeni soundlar ortaja çıkıyor ben aslında o soundu biraz daha önce stüdyoda denemiş oluyorum ama dışarda daha hızlı bir sürec var
hemen duyurabiliyorlar kendilerini o yüzden bir şekilde onların albümleri önce çıkıyor veya popüler oluyor.
Biraz daha hız davranıp elimdeki imkanlarla kendimi duyurmayı düşünüyorum.

Elektronik müzik projelerin ile ilgili detayları alabilirmiyiz?

Tolga Büyük'le birlikte Component albümü projesi var.Break beat,funk,disco tarzında.Ayrıca prodüktürlüğünü yaptığım 4 dj arkadaşla birlikte
çalıştığımız Kollektif adlı bir projemiz var.Deneysel House tarzında bir çalışma olacak.Türkçe öğeler kullanılmak isteniyor.

Butarz projelerde Türkçe'yi doğru bir şekilde kullanmak çok çaba gerektiriyor.Söylenen sözün anlaşılır olmasına dikkat ediyormusun,
yoksa Türkçeyi o müziğe uydurmak adına evirip çevirmeyi seviyormusun?[/b9

Rap müzikte flow denen bir teknik vardır.Bu önemli çünkü vokali de bir enstruman gibi kullanabilmen gerekiyor.Flow,
müziğe vokali adapte etmek için kullanılan bir teknik.Türkçeyi flow tekniği ile kullanmak gerekiyor.

[b]Müzisyenler arasında okullu olmak ve alaylı olmak gibi iki kavram var.Bu konuda görüşlerin neler?

Benim yaptığım işte başarılı olabilmemin en önemli nedeni zamanı iyi kullanabilmem.
Mevcut siztemde insanların zamanını boşa harcamalarının nedeni bence dört yıllık üniversite okuduktan sonra iş aramalrı,bu zaman içerisinde geri kalmaları,motivasyonlarını kaybetmeleri.
Bizim zamanı iyi değerlendirmemiz lazım.Zamanı kendi lehimize çevirebilmek için de bazen hayatımızla ilgili
risk almak ve bu riski olumlu bir konuma dönüştürebilmek gerekiyor.

Peki zaman içerisinde rap müzikte değişmeler neler?

Rap müzikte sound'un değişme özelliği var.Örneğin Dr.Dre'nin çıkardığı albümlerle her dönem rap müzik soundudeğişiyor.
Soundun değişmesiyle diğer taraflar ticari açıdan yaklaşarak pazarlama yöntemlerini de buna uygun olarak değiştiriyorlar.
Dünyada şuanda popüler müzik,artık rap müziği...Yani pop müzik, rap müziği oldu.
Bu biraz reklam ve pazarlama olayı.David beckham'ın iyi bir futbolcu olmadığı biliniyor ama imaj çalışmaları ile bir marka yaratılıyor
bu markanın t-shirtleri satılıyor.Stada onu görmek isteyen seyirciler geliyor.Rap müzik de aynı bu şekilde değişiyor

Malibu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-21-2008, 04:16 PM   #2
kafora aka şahmat
Özel Üye
Kullanıcı Avatarı

kafora aka şahmat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilgiler
Konular: 139
İletisim

paylaşım için tşk ler
kafora aka şahmat isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-07-2009, 05:36 PM   #3
Malibu
Super Moderator
Kullanıcı Avatarı

Malibu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilgiler
Konular: 130