![]() |
#1 |
![]() Geçtiğimiz yıl Star TV’de yayınlanan “Rapstar” yarışmasıyla tanıdığımız Adem, yaklaşık bir yıl süren çalışmalarının ardından ilk solo albümü “Son Kez” ile piyasaya giriş yaptı. Ateş Müzik etiketiyle piyasaya sürülen albümde Türkçe Rap'in usta isimleri de yer alıyor. Adem ile hem albümü, hem de yarışma günlerine dair sizler için keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. İyi okumalar. Rapstar yarışmasında elde ettiğin derece ile herkese kendini tanıttın ve bir de bandrollü albüm hakkı elde ettin. Yarışmaya katılmaya nasıl karar verdin ? Öncelikle Selamlar, Rapstar dan hiç bir hak elde etmedim kendi emeğim ve paramla Cem abi ile (Dj Funky C) kafa kafaya verip yaptığımız bir işti ‘’Son Kez’’ . Yarışmaya katılma hikayem şöyle oldu; O aralar böyle bir şey gündemdeydi sadece düşünce aşamasındayken haberim olmuştu daha sonra zannedersem olmayacak diye düşünürken arkadaşımın biri telefon edip başvuruların başladığını söyledi ve bende başvurdum. Tabii ki gerçek Hip Hop yapacağımızı zannederek ![]() Yarışma sürecinden ve izleyiciye aktarılmayan perde ardı olaylardan, yarışmacıların psikolojilerinden bahseder misin ? Yarışma biraz ani oldu elemeler, yarışmacıların bir eve toplanması, kurallar vs. bizde tam olarak ne olduğunu anlamadan bir Cuma günü Star Tv de ekrana çıktık. Aksaklıklar aşırıydı çünkü yarışmadan sorumlu olan şirketin Hip Hop hakkında pek bilgileri yoktu. Beatler yarışmadan bir gün önce elimize ulaşıyordu ve herkeste taktir eder ki bir parçayı yazmak sonra onu ezberlemek daha sonra ekran karşısında söylemek 24 saatte yapılacak bir iş değil. Bütün yarışmacılarında fedakarlık yaptıklarını düşünüyorum bu konuda haksız eleştirilere maruzda kaldık ancak tabii ki insanlar gördüklerini yorumluyorlar. Rapstar medya aracılığı ile milyonların önünde yapılan bir yarışmaydı. Yarışmaya katılmanı ailen nasıl karşıladı ? Ailem her zaman kararlarıma saygı duydu tıpkı yarışmaya katıldığımda olduğu gibi. Küçük yaşlarda sorumluluk aldığım için benim bir bildiğimin olduğunu düşünürler ve kararım yanlışta olsa hep arkamda olurlar. Buda benim için manevi bir destek oluyor ve beni daha güçlü kılıyor. ![]() Milyonlarca kişinin izlediğini bilerek performans sergilemek sende stress yarattı mı ? Mutlaka herkeste bir stres vardı ancak en az stresli olan yarışmacı bendim sanırım karakterimden kaynaklandığını düşünüyorum soğuk kanlıyım ancak beatlerin zamanında gelmemesi istediğim tarzda sözler yazamamam beni strese sokan başlıca unsurlardı. Kurallara göre sahnede hep iki kişi bulunuyordunuz ve partnerin hiphop müziğine yabancı biri oluyordu. Sen nasıl karşıladın bu uygulamayı ? İlk etapta sözleşmeler imzalanmadan partnerlerimizin bize kısa süreli eşlik edeceğini birkaç hafta geçtikten sonra onlar pasif duruma düşüp bizim kendi istediğimiz şekilde işimizi yapacağımızı teyit ettiler. Ancak imzalar atıldıktan sonra işlerin öyle olmadığını gördük. Partnerim Hip Hop a yabancı birisiydi ancak gerek müzik bilgisi gerekte insanlığı ile benim çok saygı duyduğum birisi ve hiçbir zaman bana zorluk çıkarmadı. Türkiye’yi de Eurovision da temsil etmiş mükemmel bir insan bana göre. Ama yazıktır ki şuan kanser tedavisi görüyor moralle alakalı bir durum olduğunu düşündüğüm kanser hastalığında bu yarışmanın ve yapılan haksızlıklarında büyük pay sahibi olduğunu söyleyebilirim. Bu uygulamanın sahnede veya performansını sergilemen sırasında bir zorluğu var mı ? Zorluk mutlaka vardı orkestra eşliğinde bize verilen parçaları yapmak zorundayız ve kendi açımdan söyleyeyim aşk şarkıları bana göre olmamasına rağmen devamlı bu konsepte parçalar verilerek zaten memnun olmadığımız durumu giderek çıkmaza soktu. Yarışmanın ikinci haftasında yarışmadan ayrılmak istediğimi de akabinde belirttim ancak sözleşmedeki tazminat dolayısı ile yarışmaya devam etmeye mecbur kaldım. Yarışma sürecinde bir diğer dikkat çeken nokta da performansınızı sergilerken hep kağıtlardan okumanızdı Okuduğun için gerek camiamızdan gerekse çevrenden herhangi bir tepki ile karşılaştın mı ? Yarışma boyunca kağıttan okumadık. İlk hafta sadece kağıttan okundu onun sebebi de beatlerin programdan bir gece önce gelmesiydi diğer haftalarda 2 gün öncesinden geliyordu ancak ilk hafta gerçekten zor durumda bırakıldık. Camiadan mutlaka eleştiriler tepkiler oldu ancak bazen bazı şeyler bizim elimizde olmadığı için kulak tıkamak durumunda kaldık. İzleyicilerde kamera arkasında ne yaşandığını bilmediği için bu tip eleştiriler yapması normal. ![]() Rapstar'ın hayatında ve kariyerinde neleri değiştirdiğine inanıyorsun ? Rapstar’ın bana çok artı kattığını söyleyemem tamamen fiyasko bir projeydi ancak hakkını da vermek lazım ki ulusal bir kanalda 5 hafta insanların önüne çıktık kamera karşısına. Yarışmanın ardından "Son Kez" adlı bandrollü albümünle raflardaki yerini aldın. Albümün hazırlanma aşamasından bahseder misin ? Albüm aslında geçen sene ekim 26 da doğum günümde çıkacaktı ancak bir sürü problem oldu. Hatta bir ara albümü nete vermeyi ve bu işleri de bırakmayı düşündüm. Uzaktan davulun sesi hoş gelir misali işin içine girmeyen kimse anlayamıyor Underground da bir nebze yaptığın iş hata götürür hoş görürler ancak Bandrollü albümde daha çok dikkatli olmak daha güzel beatler bulmak ve çok daha iyi konsantre olmak gerekiyordu. Bende elimden geldiğince Dj Funky C ve Can Hatipoğlu’nun destekleri ile bu sorunu aşmaya çalıştım. İlk etapta 10 tracklik bir albüm düşündük Funky C ile ancak elimdeki beatleri de bekletmek istemedim hatta bir ara abarttım ve 30 track i hazır hale getirdim ama 16 tanesini uygun gördük. Diğerlerini de yakın zamanda internete verip hip hop severlerin beğenisine sunmak istiyorum. Albüm satışları ne durumda, hedeflediğin rakamlara ulaşabildin mi ? Konuya girmeden dipnot bir şeyden bahsetmek istiyorum. Mağlum Hip Hop çok ekstra bir maddi gücünüz yoksa tv radyo gazete vs. gibi yerlerde albüm tanıtımı ve reklamını yapabileceğimiz bir müzik türü değil Türkiye de. Ancak siz bu işi fazlası ile sorumlu ve herkese eşit davranarak yapıyorsunuz bunun için teşekkür ederim. Albüm satışı konusunda bir hedef koymadık kendimize. 23 haziran diye düşünüp temmuzun başlarında çıktı albüm dolayısı ile çok yeni ancak D&R da 25. sıradan girip 4 günde ilk 5. sıraya geldiğimize göre gayet iyi diyebilirim. Artı Balıkesir civarında D&R olmadığı için diğer müzik marketlerdeki satışları da göz önüne aldığımızda bizi mutlu eden sonuçlar çıkıyor gelen telefonlardan. Herkese teşekkür ediyorum albümü edinme ve emeğe saygı duymak gibi bir erdemde bulundukları için. Albüm satmaz 100 satar gibi konuşan arkadaşlara da buradan “büyük lokma ye ama büyük söz etme” diyerekten selamlar yolluyorum. Yarışma yüzünden sana önyargısı olanlar var. Peki senin çevrende albüme gelen yorumlar ne yönde ? Ben yapıcı olan tüm eleştirilere açığım. Ancak; yok birisine çok benziyor, yok kel bir tane pesimistimiz oldu vs gibi itamlar çok çirkin hatta internetin verdiği rahatlıktan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Bu tip eleştirileri olan herkese öncelikle snippeti dinlemelerini tavsiye ediyorum hala ikna olmadıysa da bir gün kahve içmek için yüz yüze konuşabileceğimiz bir yerde görüşmeyi ümit ediyorum. ![]() Underground'da bir kitle, başarı elde etmeden overground bir albüm yapmamalıydı Adem diyorlar. Sen bu konuda ne söylemek istersin ? Haklı olabilirler saygıda duyarım düşüncelerine ama böyle olması gerekiyordu böyle oldu. 3 adet Underground albümüm var zaten ayrıca artı çok bir beklenti içinde olmadığım için ve elimdeki imkanları değerlendirmek istediğim için bandrollü albüm çıkardım pişman değilim ve yaptığım hiçbir şeyden de pişmanlık duymam. Rapstar'ın getirisi olarak albümün için Funky C ile çalıştığını görüyoruz. Funky C ile çalışmak nasıl bir duygu ? Rapstar’ın getirisi değil Funky C ile çalışmam. Cem abi ile 2002 den beri tanışıyoruz ve öz abim olsaydı ancak bu kadar olurdu dediğim birisi. Benim 2 idolüm var dünyada sanatına hayran kaldığım; birincisi Dmx diğeri de Dj Funky C. Hayranı olduğum biri ile çalışmak kadarda gurur verici onur duyabileceğim bir şey yok diye düşünüyorum. Amerika’da Hiphop un doğduğu yerin kültürünü bilen ve beni her zaman doğru yolda ilerletmeye çalışan birisi. Onun güvenine hep layık olmaya çalıştım ve çalışacağımda. Funky C gibi ünlü ve başarılı bir DJ ile çalışmanın zorlukları ve avantajları neler ? Avantajı herkesin bildiği gibi daha kaliteli kulağa hoş gelen işler yapmak ve daha kalıcı olmak bana göre. Zorluk çekmedim diyebilirim çünkü zevk alarak çalıştığım birisi sadece daha konsantre olmam gerektiğini ve fırsatı iyi değerlendirmem gerektiğini biliyordum. "Savaş Mağduru" ile toplumsal bir soruna eğilerek savaşa lanet ediyorsun ancak albümde savaş teması dışında bir başka toplumsal soruna değindiğini görmüyoruz, neden üzerine yazmak için savaşı seçtin ? Faşist değilim ancak ülkesini seven bir Türk genciyim. Bu doğrultuda gönüllü olarak dilekçe vererek askerliğimi doğuda komando tim çavuşu olarak yaptım. Yine çağırsalar yine giderim diyecek kadarda çok seviyorum ülkemi. Her ne kadar bozuk bir psikoloji ve belimde 2 tane fıtıkla gelsem de. Orta doğuda yaşanan şeyler bizim başımıza da gelebilirdi diye de fazlasıyla düşündüğüm oldu. Zaten içinde bulunduğumuz terör olaylarının da orta doğuda yapılanlarla pek farkı yok. Sebepsiz yere ve insanların çıkar uğruna öldürüldüğü bir konuyu ele aldım. Çünkü benimde canımı yakıyor gördüklerim her duyarlı bireyin canını yaktığı gibi. Battle temasının daha ağır bastığı albümde "Son Kez" düşük temposu ve nameli nakaratı ile dikkat çekiyor. Hikayesi nedir bu şarkının ? Aslında parçanın ismi katilim bugündü ne yalan söyleyeyim her yazmak için oturduğumda hayatımda bir ilk olan şeyi yaşadım ve 1,5 ay bir satır bile yazamadım beate. Çıkarmayı düşündüm albümden ancak beatte beni çeken bir şey vardı. Bir sabah kalktığımda da nakaratını mırıldanmaya başladım ve parça oluştu 20 dakikada. Aynı şarkıda "7 yaşında öğrendim ben kadere çelme takmayı" diyorsun. Ne oldu 7 yaşındayken ? Küçük yaşta yaşıtlarımın çoğunun kaldıramayacağı yüklerin altından kalktım ancak bunları burada yazıp demagoji yapmayacağım. Sadece şu kadarını bilsin dinleyenler her parçada yaşanmışlık var hayal gücümle yarattığım şeyler değil. ![]() Kendini "Kayıp Bir Adam"da "bendeniz kayıp bir adam" diye tanımlıyorsun. Neden böyle düşünüyorsun ? Yalnızlığı seviyorum bazen abartıp 40 gün dışarı çıkmadığım oluyor. Özellikle son 1 sene içerisinde bunu fazlasıyla yaptım. Ayrıca kalabalıktan fazla hoşlanmıyorum fazla boş insan olduğunu düşünüyorum. Parçada da kendimi yalnız hissettiğim ve dostlarıma ihtiyaç duyduğum anlardan birisiydi. "Olabilir" adlı çalışmanda bir sitem söz konusu. Birisine yazılmış gibi, hikayesi nedir bu şarkının ? Olabilir de aslında bir veda mektubu. Ancak insanı bazen bazı şeyler bağlar benimkide o hesap veda edemediğim için beatin üzerine döktüğüm bir çalışmaydı. Fox TV'de sergilediğin bir performansta Fuat gibi "Boys Anılar, soytarılar" diyerek başlıyorsun şarkına. Fuat'ı mı destekliyorsun yoksa senin de Boys Anılar ile aranda bir sorun mu oldu ? Fuat ı desteklediğim için yoksa boys anıları tanımam çokta tanımak isteyeceğim modelde insan değiller. Bir bandrollü albümün olmasına, televizyon kanallarında performans sergilemene, overground'a bir şekilde kendini kabul ettirmene rağmen underground'ın seni kabul etmekte zorlandığını görüyoruz. Bunu kırmak için yapmayı düşündüğün bir şey var mı ? Ben sadece elimden geldiğince kaliteli kulağa hoş gelen işler yaparak insanlara o eserleri sevdirmeye çalışırım. Zaten yakın zamanda nete vereceğim projelerimde var bir albüm halinde ancak birileri hala tatmin olmuyorsa kimse için ekstra özel bir çabam maalesef olamaz bu işin şekli önce nete albüm verip sonra bandrollüyse kusura bakmasınlar bu seferlikte böyle olsun. Düşünce saçma bir kere under ya da over amaç ne Türkçe rap ve iyi iş. O yüzden bence çok detaylara takılmak insanı yerinde saydırır. Bunun için dinlemem ben bu adamı derlerse de bu tip düşünceli arkadaşlar büyük saygı duyarım hatta isabet olur. Underground'a yönelik çalışmaların olacak mı ? Mümkün olduğunca internete track veriyorum zaten. Daha önce belirttiğim gibi ‘‘Son Kez’’ albümünde kullanmadığımız ve üzerlerine yeni şeyler kattığımız bir albümü internet üzerinden dinleyicilere ulaştırmayı düşünüyorum. Hayata geçirmeyi planladığın yeni projelerden bahseder misin ? Sadece Türkiye’den Funky C’nin, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ve Amerika’da bu işte söz sahibi olan arkadaşlarımızın yer alacağı bir proje var ama hayata geçmesi zannedersem şubat ayını bulacak. Eklemek istediğin bir şey var mı ? Türkçe Rap e destek klavyelerden tanımadığınız bir kişi hakkında saçma yorumlar ya da albümü nete düşmüş hemen indirelim demekle değil özverili olmakla mümkün. Şayet düşünceleri kirli olan arkadaşlar bu şekilde devam ederse zaten bulunduğumuz yerden çokta ileriye gitmeden trend olan bir müzik türünün yok olmasına neden olacağız. Bu ben ya da herhangi bu işi yapan bir arkadaşımız olsun çokta hoşuna gideceği bir durum değil. Böyle eğilimleri olan arkadaşlar bence sessiz kalarak hiçbir şeye müdahale etmeyerek daha faydalı olmuş olurlar. Ayrıca yarışma ile ilgili ve albümle ilgilide ilk kez burada detaylı şekilde konuşmuş oldum. Bu fırsatı verdiğiniz için Hiphoplife ailesine çok teşekkürler… Peace..! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Etiketler |
adem, adem roportajlari, hiphoplife roportaj |